Zacht, soepel en sterk!

Zacht, soepel en sterk!

De huid is een complex orgaan en er valt heel veel over te vertellen. Hoe werkt nou eigenlijk de huid van onze dieren? Waarom is het zo belangrijk dat naast de vacht, juist ook de huid in goede conditie is en blijft?

Zacht, soepel en sterk!

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, welke grotendeels bedekt is met haren. Samen met de vacht neemt de huid tot wel 12 procent van het lichaamsgewicht in beslag. Waarom is de huid eigenlijk een orgaan? Een orgaan is een onderdeel van het lichaam met één of meerdere eigen functies, dus zo ook de huid. Deze heeft beschermende en regulerende functies. De huid bestaat uit meerdere lagen, waarvan de buitenste laag ‘de opperhuid’ de barrière vormt tussen het lichaam van onze dieren en de buitenwereld. Als we over de huid praten bedoelen we vaak de opperhuid. Deze huidlaag van onze dieren is dunner dan bij onszelf, maar moet net als bij ons zacht, soepel en sterk zijn!

Huidbarrière we horen er veel over, maar wat is dat nu eigenlijk?

De huidbarrière wordt gevormd door de buitenste huidlaag, de opperhuid. We weten nu dat de opperhuid onze dieren beschermt tegen invloeden van buitenaf. De huidbarrière kan vergeleken worden met een bakstenen muur. Daarbij zijn de stenen de (dode) hoorncellen. Het cement dat de gestapelde steentjes bij elkaar houdt en het muurtje afdicht, is opgebouwd uit lichaamseigen huidvetten, waaronder ceramiden, cholesterol en vrije vetzuren. Waar een muur een huis beschermt tegen invloeden van buitenaf, beschermt de huidbarrière het lichaam tegen wind, kou, warmte, irriterende stoffen, allergenen en pathogenen. De huidbarrière voorkomt zoveel mogelijk verdamping om zo het vocht in de huid vast te houden. Een huid in goede conditie voelt altijd zacht en soepel. Een effectieve (voedende) huidverzorging helpt de ‘muur’ stevig te houden of zelfs steviger te maken. Ook zal bij een gezonde huid de vacht in betere conditie verkeren. Wat voor jullie als huid- en vachtprofessionals natuurlijk erg belangrijk is!

De muur sterk houden

Voor een goede huidconditie vraagt de huid om voldoende hydratatie. Een gezonde huid moet gehydrateerd worden én blijven! Weet u nog: Het cement gevormd door huidvetten? Als er voldoende huidvetten zijn dan wordt de verdamping van kostbaar vocht uit de huid voorkomen. Met het wassen van onze dieren wordt altijd een deel van deze huidvetten verwijderd. Een gezonde huid kan dit zelf vrij snel weer aanvullen, maar een beetje extra hulp wordt zeker gewaardeerd.

Goede verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die de huidbarrière een handje helpen. Dit kunnen producten zijn met minerale oliën. Deze producten leggen een waslaagje over de huid, waardoor vocht minder goed naar buiten kan ontsnappen. Voor dieren met een vacht is dit minder praktisch, omdat dit laagje de vacht plakkerig zal maken en er veel vuil aangetrokken wordt. Een betere optie voor onze dieren zijn moisturizers, zoals hyaluronzuur, ureum, glycerine, etc. Moisturizers trekken goed in de huid en vanuit de diepere huidlagen eronder trekken ze vocht aan. Ook bestaan er ingrediënten die het ‘cement’ dus de huidvetten aanvullen, zoals ceramiden en vetzuren. Dit beschermt de huid weer tegen uitdroging.

Verkeerde ingrediënten in verzorgingsproducten kunnen een oorzaak zijn van een slecht werkende huidbarrière of ze veroorzaken extra uitdroging. Denk hierbij aan te agressieve zepen in shampoos of ingrediënten als alcohol en te veel parfum.

Wat als de ‘muur’ oud, verstoord of beschadigd is?

In de trimsalon komen veel dieren met huidproblemen. Bij ongeveer 30% van onze dieren is de huid niet in een optimale conditie. De ‘muur’ is niet stevig en laat vocht sneller verdampen. Ook kunnen ongewenste bacteriën en gisten gemakkelijker de overhand krijgen. Wees daarom alert op de volgende symptomen tijdens het trimmen:

  • Jeuk
  • Haarverlies en kaalheid
  • Schilfers
  • Rode huid
  • Korstjes
  • Onaangename geuren
  • Hele vieze oren

Oudere Katten kunnen vaker last krijgen van bovenstaande symptomen omdat de ‘muur’ door de jaren heen wat meer versleten raakt. De huid van oudere dieren behoeft daarom wat extra aandacht in de vorm van verzorgende producten. Bovenstaande symptomen komen vaak als eerste aan het licht op plekken waar de huid dun behaard is of waar de huid zelf dunner is. Eén van de hierna genoemde aandoeningen kan een oorzaak zijn van deze symptomen:

  • Allergiën zoals voedselallergie, vlooienallergie of atopische dermatitis
  • Parasieten
  • Hormonale ziektes
  • Auto-imuunziektes
  • Abnormale verhoorning van neus en voetzolen.

Als huidklachten blijven terugkomen of erg langdurig is, vraag dan altijd advies van een dierenarts. Voor dieren met een gevoelige, oude of beschadigde huid vergt een trimbeurt wat aanpassingen als huid- en vachtprofessional. Let extra goed op of de producten die je gebruikt geen  irriterende stoffen als alcohol of parfum bevatten. Producten met veel actieve stoffen zoals moisturizers, huidvetten en antioxidanten (bijv. vitamine E) helpen de beschadigde huid te herstellen en te verzorgen. Na het wassen is het aanbrengen van een spray of crème met deze actieve stoffen sterk aan te raden.