Waarom trimmen is aangeraden?

Ik hoor het je al denken ‘een kat wast zichzelf toch’. Dat klopt! Maar in sommige gevallen hebben de poezels extra hulp nodig.

Ziekte

Als ze ziek zijn en/of pijn hebben, hebben ze heel veel energie nodig om beter te worden. Het laatste waar ze dan aan denken is de verzorging van hun vacht.

Ouderdom

Voor oudere katten met artrose is het heel erg moeilijk voor de kat om haar vacht proper te houden. Dit zorgt voor heel veel ongemak met alle gevolgen van dien, nog meer pijn…

Haarballen

De spijsvertering reduceren en ondersteuning van de vachtverzorging is belangrijk, omdat katten bij het schoonmaken veel haren inslikken. Die kunnen in de maag samenklonteren en zogenoemde haarballen veroorzaken.

Overgewicht

Als ze overgewicht hebben, waardoor ze niet meer overal bij kunnen.

Een enkele klit kan al voor veel problemen gaan zorgen, want wat begint als klein klitje/knoopje kan uitgroeien tot een grote klit/knoop en zelfs tot een zeer pijnlijke viltplakkaat. De pijn die ontstaat door de klitten kan ook van invloed zijn op zijn humeur en gedrag. Een goede verzorging van de vacht is dus belangrijk.

Vaak kan een kat zijn vacht zelf goed onderhouden, maar het kan zijn dat het hem soms zelf niet goed lukt. Dan heeft hij af en toe een beetje hulp nodig van een professionele kattentrimmer die op een kat- en vachtvriendelijke manier werkt.


De vacht

De vacht groeit vanuit de huid en de huid is ons grootste orgaansysteem van het lichaam.

De vacht heeft natuurlijk ook allerlei functies zoals:

Temperatuur

kat onder deken

Communicatie

boze kat

Bescherming

vechtende katten

Per ras zijn de kleur en textuur van de vacht verschillend.

Over het algemeen bestaat de vacht uit dekhaar en een ondervacht.

In de lente beginnen versleten wolharen los te laten en worden ze direct vervangen door jonge, nieuwe exemplaren. De dekharen worden vervolgens tijdens de zomer haartje voor haartje vervangen. Tegen de herfst is de volledige vacht vervangen en is die klaar voor een lange winterrust. Wanneer die dan echter in rust is, verslijt de vacht, waardoor het klitgevaar dreigt.

Dus om al deze redenen heeft de kat toch een beetje hulp van de mens nodig.


Zelf kammen dan?

kattensnoetjes

Iedere week kammen is niet de oplossing. Iedere week de vacht controleren wel.

Ik kan het niet genoeg zeggen maar voelen, voelen, voelen. Elke dag opnieuw tijdens het aaien of knuffelen, met je vingers door de vacht gaan en zo beginnende knoopjes opsporen.​

Kom je een knoopje tegen, probeer deze dan met de vingers uit te pluizen of heel voorzichtig met een kam te verwijderen. 

Gebruik een metalen combikam. (Deze kan je bij ons aankopen, ook een volledige basisset is verkrijgbaar). Kammen gemaakt van kunststof worden afgeraden, omdat ze tijdens het kammen elektrische lading kunnen ophopen. Jij en je kat kunnen dan een schokje krijgen.

Je kan beter niet kammen om zoveel mogelijk haar te verwijderen, want dit heeft het tegenovergestelde effect. Je kat kan hierdoor in een permanente rui geraken.​

Hardnekkige klitten/knopen of vilt kun je beter laten verwijderen door een professionele kattentrimmer.​

Beloon je lieveling na een sessie en geniet altijd van de tijd die je besteedt aan je kat en de verzorging van zijn prachtige vacht! Je kat zal je belonen met haar liefde en toewijding.